O NAMA

Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre, osnovan je 1957. godine u Novom Sadu, sa ciljem praćenja i afirmacije književnosti, kao i ostalih vidova umetničkog stvaranja za decu i mlade. Zmajeve dečje igre pripremaju i organizuju brojne multimedijalne i stručne projekte.

Centar sa sedištem u Novom Sadu,  okuplja u različitim oblastima svojih umetničkih i stručnih delatnosti pisce, ilustratore, kritičare, teoretičare, izdavače, urednike i čitaoce dečje književnosti. Istovremeno umrežava biblioteke, kulturne centre, muzeje, pozorišta, studentske i đačke organizacije, neformalna udruženja, obrazovne i ustanove socijalne i zdravstvene zaštite, medijske kuće.

Centar podržava umetničko  stvaralaštvo za decu i mlade uz podsticanje kulturnih potreba i razvoj kreativnih potencijala mladih i doprinos uključivanju građana u kulturni život grada.

Zmajeve dečje igre smatram jednim društvenim literarnim pokretom…
Dušan Radović
Značaj Igara je upravo u toj konstantnoj brizi i posvećenosti stvaralaštvu za decu…
Milovan Danojlić
Da ne postoje Zmajeve dečje igre - trebalo bi ih izmisliti. To je apsolutno najlepša manifestacija dečje poezije u evropi...
Grozdana Olujić
Zmajeve dečje igre u Novom Sadu i Sremskoj Kamenici za mene su uvek bile i ostaće jedine igre u nas koje se ne igraju, nego čine predivan književni, kritičarsko-poetski, sociološko-pedagoški, estetsko-ideološki, etički napor da svet najmlađih, od Zmaja do današnjih dana, dobije pravo i časno mesto u literaturi...
Miroslav Antić
Zmajeve dečje igre su na putu naše kulture jedan od svetlih miljokaza, vidljivih iz svakog mesta naše zemlje. Stvaralaštvo za decu uzdigle su u svesti naše javnosti od nedoumice, do umetnosti koja nije ogradama omeđena.
Božidar Kovaček