ČIGRO MOJA ŠARENA!

Programi Zmajevih dečjih igara u okviru projekta ČIGRO MOJA ŠARENA ! predstavljeni su deci iz Erdevika, Ljube i Bingule. Neuobičajeni susret likovne kulture, slovačkog i srpskog jezika i književnosti i muzike su kroz interaktivni program održali Miroslav Gašpar, književnik i prevodilac i Ivica Petrić, multimedijalni umetnik. Naredni umetnički susreti iz ovog ciklusa održaće se na mađarskom, slovačkom I srpskom jeziku.

Zavrtela se Zmajeva šarena čigra umetničkih programa ove jeseni!

Projekat ČIGRO MOJA ŠARENA! realizuje se u  2021. godini uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

IMOLA

Uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje,  propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice AP Vojvodine, u toku je realizacija programskih segmenata dramskog projekta “Imola” Zmajevih dečjih igara.
Dvojezične umetničke celine projekta prati publikacija koja obuhvata libreto i muzikalije. 

ZLATNI PETLIĆ

Nova knjiga u izdanju Zmajevih dečjih igara, izašla je u ediciji Književnost za decu u svetu. Avanturistički omladinski roman savemenog ruskog autora Jurija Nečiporenka, poziv je na neobično putovanje – po kontinentima, sa neverovatnim zapletima, kroz čudna poznanstva, istoriju, maštu, tradiciju, aktuelna politička dešavanja, porodične odnose, ljubav… Odvažno putešestvije sjajnog pisca i njegovog glavnog junaka u ovom delu!

Izdavanje knjige je podržao:

Međunarodno stručno savetovanje sa temom ŽANROVI KNJIŽEVNOSTI ZA DECU I ŽANROVSKA KNJIŽEVNOST održaće se 10 i 11. juna 2021. godine u Novom Sadu. Ovogodišnji naučni skup će raditi u devet foruma, a učesnicima je omogućeno da svoja izlaganja predstave na skupu u Matici srpskoj ili putem onlajn uključivanja. Kompletan rad Savetovanja biće naknadno besplatno dostupan i na youtube kanalu Zmajevih dečjih igara.     

Projekat ŽANROVI KNJIŽEVNOSTI ZA DECU I ŽANROVSKA KNJIŽEVNOST podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

Program skupa možete preuzeti OVDE.

Elektronska izdanja časopisa “Detinjstvo” brojevi 1 i 2 za 2021. godinu,
podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada.

U susret 64. Junskom festivalu Zmajevih dečjih igara, održaće se niz umetničkih i naučnih programa.
Izložba ilustracija „Stvorenja čarobne šume“, od 4. do 24. postavljena je u galeriji FORMA.
Od 7. juna 2021. u prostoru Kulturne stanice „Mlin“ biće realizovani: izložba likovnih radova, radionica
ilustracija na odabrani kratki tekst, interaktivna radionica na osnovu knjige i likovno- edukativni program.
Enigmatske dečje igre realizovaće se 9. juna u osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj
Kamenici.
„Žanrovi književnosti za decu i žanrovska književnost“ tema je 64. stručnog skupa Zmajevih dečjih igara
o književnosti za decu i mlade, a održaće se 10. i 11 juna 2021. u Matici srpskoj. U devet naučnih foruma
biće upriličeni razgovori o podtemama vezanim za prekoračivanje žanrovskih i uzrasnih granica, novo
čitanje epske i naučne fantastike, hibridnost slikovnice, nova žanrovska čitanja poezije, roman i popularnu
kulturu kao i nastavu književnosti, terapeutsku moć književnosti, nova čitanja drame.

NA MEĐUNARODNI DAN KNJIGE ZA DECU 2021.

(Iz pesme „Muzika reči“ Margarite Engl)

Kada čitamo, misli nam dobijaju krila.
Kad pišemo, naši prsti pevaju.

Kada delimo reči, naši glasovi
postaju muzika budućnosti,
a mir, radost i prijateljstvo,
melodija
nade.

✏  📚   ✒   📜   🖌

Čestitka za praznik dragim prijateljima i saradnicima Zmajevog kruga lepog,
nastala je prošlog juna u Novom Sadu, iz pera kolege Gorana Novakova.
Možete je preuzeti OVDE.

U NOVU GODINU SA NOVIM KNJIGAMA!

Krajem prošle godine, u izdanju Zmajevih dečjih igara objavljene su knjige “Zaustavimo planetu” Olivere Jelkić i “Imola” Rite Fleis, Ferenca Kovača i Edit Nemeš Fekete.
Knjiga Olivere Jelkić je zbirka tekstova autorke, igranih i često nagrađivanih na jedinstvenom Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara, a neke od ovih predstava publika pratila na Junskim programima. Ova zanimljiva dramska kolekcija obuhvata 15 tekstova sa pratećim likovnim prilozima (korice festivalskih publikacija). Recenziju je napisao mr Miroslav Radonjić.
Dečja opera “Imola” dobila je i svoje štampano dvojezično izdanje. Ova knjiga sadrži tekst i muzikalije književno-muzičkog dramskog dela, čiji su autori teatrolog i dramski pedagog dr Rita Fleis i kompozitor Ferenc Kovač. Korice je uradila Edit Nemeš Fekete, primenjeni umetnik-keramičar. U delu su na mađarskom i srpskom jeziku zastupljeni libreto i notni zapis , uz podelu uloga i postavku scena po činovima, namenjeni priređivanju i postavci za izvođenje dečije opere. Tema dela je zavičajna istorija naših severnih krajeva (Subotice i okoline), a glavni motiv jedna od brojnih vetrenjača u Vojvodini, stara više od 150 godina okružena mnogim detinjstvima.
Iz štampe je izašao i četvrti broj časopisa “Detinjstvo” za 2020. godinu u kojem su objavljeni tekstovi o Radetu Obrenoviću, Jovanu Ljuštanoviću, Ivani Brlić Mažuranić, Grozdani Olujić, doktoru Dultilu, Hariju Poteru, zagonetkama, književnim nagradama i tradiciji… Urednica broja je Snežana Šarančić Čutura.
 
Informacije o izdanjima i poručivanje: zdigre@gmail.com

SVE PTICE OVOG SVETA

Bilo jednom, k’o nijednom….tako počinju bajke, ovog puta romanske, sa kojima se publika upoznaje kroz nove forme umetničkog izražavanja u projektu SVE PTICE OVOG SVETA.

            Šta pokreće ČIGRICU, ko je PRINCEZA KOJA SE NIKAD NIJE SMEJALA, kako izgleda ŽIVOT SAPUNA, šta nam govore TRI NARANDŽE LjUBAVI, gde živi VILA PLANINKA saznaćete ako uronite u svet bajkovitih pripovesti koje predstavljamo kroz likovne radove i izložbu, umetničku radionicu, audio zapise i književne razgovore tokom novembra i decembra ove godine u Novom Sadu.

            Projekat Zmajevih dečjih igara SVE PTICE OVOG SVETA podržao je Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

            Deo programa je predstavljen i u onlajn izdanju, na našem jutjub kanalu. Dobro došli u bajku!

DIGITALIZACIJA ARHIVSKIH ZBIRKI ZMAJEVIH DEČJIH IGARA

Zmajeve dečje igre tokom 2020. godine u kontinuitetu realizuju obiman projekat digitalizovanja delova arhivske građe svog Dokumentacionog centra, po utvrđenim prioritetima.

  U toku je obrada digitalizovanog materijala, a prvi rezultati projekta već su vidljivi na jutjub stranici Zmajevih dečjih igara, Svi digitalizovani sadržaji predstavljaju veoma značajne elemente kulturne baštine Novog Sada i regiona, a ovim procesima biće omogućeno njihovo trajno čuvanje u novim oblicima i mogućnost njihovog besplatnog korišćenja.

Projekat DIGITALIZACIJA ARHIVSKIH ZBIRKI ZMAJEVIH IGARA u 2020. godini podržao je Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

SVET JE ZANIMLJIV ONOLIKO, KOLIKO SMO MI RADOZNALI

Predstave JA SAM AKIKO, TAJNOVITA TAJANA, MORKO MORSKIĆ, BOL BOLUJE VEŠTICA VERICA, BOL BOLUJE NIKOM NE KAZUJE, NA LETOVANJU SA ACOM, JA SAM AKIKO I JA SAM SUPER i BILO DVAPUT U JEDNOM KRALJEVSTVU biće izvedene na 29.FESTIVALU MONODRAME ZA DECU ZMAJEVIH DEČJIG IGARA u Novom Sadu.

Za sve vas koji volite čudesne priče, zanimljive obrte, neobične tajne, duhovite junake i maštovita pripovedanja  obezbedili smo  mogućnost da monodrame i fotografije sa Festivala pogledate u onlajn izdanju, na našem You Tube kanalu 5. decembra u 12 časova.

  1. Festival monodrame za decu Zmajevih dečjih igara podržao je Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

Kompletan raspored festivalskih programa pogledajte ovde

DECEMBARSKI ZMAJDANI LEPIH REČI ZA DECU
2 - 6. decembar 2020.

Višednevni umetnički projekat “Decembarski Zmajdani lepih reči za decu” obuhvatiće programske celine: Iz Zmajevog doba, Kaži mi, kaži, Ti ćeš imati zvezde koje znaju da se smeju, Svetlucava planeta, Srećan rođendan, Pipi!,  29. Festival monodrame za decu, Svet je zanimljiv onoliko, koliko smo mi radoznali, Zmajev dan. 

Programi su dostupni na jutjub kanalu Zmajevih dečjih igara.

DOBRO DOŠLI U BAJKU!

Zbirka bajki romanskih naroda “Sve ptice ovog sveta” novo je izdanje Međunarodnog centra književnosti za decu ZMAJEVE DEČJE IGRE.
Bajke su odabrali, sa francuskog, italijanskog, španskog, portugalskog i rumunskog jezika preveli i za nove čitaoce prilagodili brojni saradnici Zmajevih dečjih igara: profesori i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, prevodioci, lektori, ilustratori, grafički dizajneri, književnici.
Informacije: zdigre@gmail.com

OVDE STANUJU PRIČE

Projekat je čiji su programi namenjeni učenicima osnovnoškolskog uzrasta, a cilj je podsticanje čitanja kod dece i mladih. Kroz različite forme umetničkog stvaranja, realizuje se od septembra do decembra 2020. godine u Šidu, Kikindi i Novom Sadu.
Projekat podržava Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice AP Vojvodine.

ДОБАР ДРУГ / PRIETENUL CEL BUN / JÓ PAJTÁS / DOBRÝ PRIATEĽ

Gradovi Novi Sad, Kikinda i Šid bili su ove jeseni domaćini susreta dece i umetnika održanih u okviru projekta “Dobar drug” Zmajevih dečjih igara. 

Višejezični programi (na srpskom, mađarskom i slovačkom jeziku), obuhvatili su kreativno pisanje, pozorišne predstave i dramske minijature, likovne i multimedijalne izložbe, muzičke radionice za predškolce i učenike osnovnih škola.

Projekat je realizovan  tokom septembra i oktobra 2020. godine, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Časopis “Detinjstvo Zmajevih dečjih igara, beleži 45 godina neprekidnog izlaženja.

Prva dva broja za ovu godinu donose naučne radove učesnika na stručnom skupu o literaturi za decu i mlade na temu KNjIŽEVNOST ZA DECU U POSTJUGOSLOVENSKOM KONTEKSTU ‒ KONTINUITETI I DISKONTINUITETI, a treća sveska posvećena je naučnom radu dr Jovana Ljuštanovića.

Časopis “Detinjstvo” u 2020. godini sufinasiraju Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grad Novi Sad – Uprava za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Kako bi se časopis, kao dragocena vrednost od nacionalnog i međunarodnog značaja sačuvala i u vremenu pred nama, pozivamo vas da podržite njegov rad uplatom godišnje pretplate koja iznosi 1.600,00 dinara. Podaci za uplatu nalaze se na našoj početnoj stranici.

Brojevi 1, 2 i 3 za 2020. godinu dostupni su i u elektronskoj formi na likovima:

Časopis Detinjstvo 1/20.

Časopis Detinjstvo 2/20.

Časopis Detinjstvo 3/20.

DIGNUĆE ME SKORO KRILA !

Jedinstveni Junski festival Zmajevih dečjih igara će svoje 63. izdanje imati od 22. do 26. juna ove godine u Novom Sadu.

 

Kompletan program Festivala možete preuzeti OVDE.

SAVETOVANJE O KNJIŽEVNOSTI ZA DECU

U Novom Sadu će se 25. i 26. juna kao deo programa junskog festivala Zmajevih dečjih igara održati  međunarodno  stručno savetovanje sa temom KNJIŽEVNOST ZA DECU U POSTJUGOSLOVENSKOM KONTEKSTVU – KONTINUITETI I DISKONTINUITETI. Kroz svoju dugu istoriju Savetovanje je uvek bivalo tačka susreta književnika, univerzitetskih profesora, naučnih istraživača, prevodilaca, bibliotekara, psihologa, dramaturga, ilustratora, pedagoga, izdavača, novinara. Ovogodišnje će raditi u više tematskih foruma, a učesnicima će biti omogućeno da svoja izlaganja predstave na skupu u Matici srpskoj ili putem onlajn uključivanja u rad.

Projekat stručnog savetovanja KNJIŽEVNOST ZA DECU U POSTJUGOSLOVENSKOM KONTEKSTVU – KONTINUITETI I DISKONTINUITETI podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

Kompletan raspored Savetovanja po forumima možete preuzeti OVDE.

Međunarodni centar književnosti za decu ZMAJEVE DEČJE IGRE, odlaže sve svoje programske aktivnosti, planirane za mart i april 2020. godine.
Do novih umetničkih susreta, predlažemo da pročitate naše novo izdanje, knjigu “Vragolani i dangube” Arkadija Averčenka

Ilustracije u knjizi, rad su Gorana Novakova, a možete ih pogledati i u ovoj neobičnoj galeriji:

"DIGNUĆE ME SKORO KRILA!"

63. Junski programi Zmajevih dečjih igara, održaće se u Novom Sadu od 1. do 7. juna 2020. godine, uz učešće velikog broja umetnika, dece, mladih i njihovih mentora.
Očekujemo vas i radujemo se svim novim susretima u Zmajevom lepom krugu!
Prijavljivanje se vrši elektronski, rok je 15. april 2020, a linkovi za preuzimanje prijavne dokumentacije su:

Propozicije 2020.

Prijavni list

U ZMAJEVOM LEPOM KRUGU

Umetnički programi Zmajevih dečjih igara koji se u projektu U ZMAJEVOM LEPOM KRUGU održavaju tokom 2020. godine nastavljeni su nesvakidašnjom izložbom CRTAMO CRTANI FILM  autora Teodora Ajduka. Od 1. juna u galeriji Forma u Novom Sadu možete da pogledate njegove ilustracije i animacije čiji je tematski okvir fokusiran na dete i detinjstvo. Izložba je nastala u saradnji ZMAJEVIH DEČJIH IGARA i UPIDIV-a, a katalog sjajnih radova možete preuzeti OVDE.

DIGITALIZACIJA ARHIVSKIH ZBIRKI ZMAJEVIH DEČJIH IGARA

U okviru projekta DIGITALIZACIJA ARHIVSKIH ZBIRKI ZMAJEVIH IGARA koji je realizovan od jula do decembra ove godine omogućena je digitalizacija različitih umetničkih artefakata iz zbirki Centra, značajnih za kulturnu istoriju Novog Sada kao i prvih šest godišta jedinstvenog naučnog časopisa DETINjSTVO koji Zmajeve dečje igre publikuju od 1975.godine. Projekat je podržao Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

Kao jedan od procesa kojim su rezultati ovog projekta vidljivi i dostupni javnosti, Zmajeve dečje igre omogućavaju besplatno korišćenje digitalizovanih prvih svezaka časopisa DETINjSTVO, koje možete preuzeti OVDE.

ZGODNO MESTO...
...ZA ČITANJE

Iz štampe je izašla knjiga pesama za decu Jovana Jovanovića Zmaja ZGODNO MESTO. Izdanje je Zmajevih dečjih igara, a izbor su priredili književnici Gordana Maletić i Branko Stevanović. Urednik izdanja je dr Zorica Hadžić a ilustracije potpisuje Jelena Vasiljević. 
Objavljivanje knjige ZGODNO MESTO podržao  je Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

28. FESTIVAL MONODRAME ZA DECU

28. FESTIVAL MONODRAME ZA DECU, jedinstveni umetnički projekat koji Zmajeve dečje igre pripremaju i neguju sa ciljem afirmacije kratke dramske forme za decu i mlade, književnog stvaralaštva i lepote pozorišne igre, svoje 28. izdanje imaće 3. i 4. decembra ove godine. Na maloj sceni novosadskog Pozorišta mladih biće odigrano sedam zanimljivih monodramskih predstava, po tekstovima savremenih domaćih autora. Festivalska priznanja “Sigridrug” biće uručena 6. decembra, na Zmajev rođendan, autoru najboljeg teksta monodrame za decu i najspešnijem ostvarenju u celini. Prateći programi Festivala su dramske minijature koje povezuju umetničke sadržaje, koncert klasične muzike i izložba pozorišnih kostima.

Projekat 28. FESTIVAL MONODRAME ZA DECU podržava je Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

Kompletan program 28. FESTIVALA MONODRAME ZA DECU možete preuzeti OVDE

DECEMBARSKI ZMAJDANI LEPIH REČI

DECEMBARSKI ZMAJDANI LEPIH REČI održaće se u Novom Sadu od 2. do 6. decembra ove godine i obuhvatiti različite umetničke sadržaje: 28. Festival monodrama za decu, poetske radionice, izložbu pozorišnih kostima, koncerte klasične i dečje muzike, promociju časopisa Detinjstvo i novih knjiga u izdanju našeg Centra, dodelu nagrada “Sigridrug” pobednicima takmičarskog dela Festivala monodrame, dodelu nagrade “Rade Obrenović”, autoru najboljeg romana za decu i mlade u 2019, svečanost “Zmajev dan” – obeležavanje dana rođenja Jovana Jovanovića Zmaja.

 Kompletan program i satnicu DECEMBARSKIH ZMAJDANA LEPIH REČI možete preuzeti  OVDE

KLASIKA, DECI!

Koncerti klasične, dečije i popularne muzike, predavanja i razgovori o nastanku i razvoju muzičkih instrumenata,  umetničke radionice i susreti sa kompozitorima, muzičarima i dirigentima, segmenti su našeg projekta koji se održava u periodu oktobar – decembar 2019. u Novom Sadu.

Do sada su pripremljeni i održani muzički umetnički susreti i radionice novosadskih predškolaca i učenika sa studentima Akademije umetnosti, mladim muzičarima, profesorima i interpretatorima. Deci su predstavljeni gudački, duvački i udarački instrumenti, uz interaktivno vođenje kroz razvoj muzike, nastanak instrumenata, kao i izvedbu minijatura horske, klasične i muzike za decu. Projekat sufinansira Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

KORAČAM MEĐU PRIČAMA

Projekat KORAČAM MEĐU PRIČAMA predstavlja literarno, dramsko i muzičko stvaralaštvo za mlade na više jezika koji se govore u našoj zemlji i tako predstavlja podsticaj afirmisanja vrednosti multikulturalnog društva. Aktivnosti obuhavataju promociju i popularisanje mađarskog, rusinskog, rumunskog literarnog stvaralaštva za decu i mlade, a programi se održavaju u više sredina u Vojvodini, u periodu oktobar – decembar 2019. godine uz podršku  Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Vojvodine. Deo programa održava se dvojezično a ulaz je slobodan.

DIGITALIZACIJA ARHIVSKIH ZBIRKI ZMAJEVIH IGARA

U toku je rad na obimnom projektu digitalizovanja delova arhive Zmajevih dečjih igara koji se tokom 2019. odvija po utvrđenim prioritetima, uz sufinansirajuća sredstva Gradske uprave za kulturu.

Javnosti će do kraja godine biti dostupni prvi brojevi časopisa „Detinjstvo“, segmenti rukopisne zbirke i foto dokumentacije. Svi digitalizovani sadržaji predstavljaju veoma značajne elemente kulturne baštine Novog Sada, a ovim procesima biće omogućeno trajno čuvanje u novim digitalnim oblicima i  njihovo korišćenje.

DECA MOGU DA POLETE!

Kao podršku prevenciji ranog napuštanja formalnog obrazovanja i inkluzivnom obrazovanju Zmajeve dečje igre realizuju projekat DECA MOGU DA POLETE. Programi se održavaju od oktobra do decembra ove godine u novosadskom Svratištu za decu i mlade, Dečijem selu „Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici, udruženju MNRO Novi Sad i Zmajevim dečjim igrama.  Projekat DECA MOGU DA POLETE finansijski podržava Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Vojvodine.

KOLIKO TOGA

Projekat KOLIKO TOGA je realizovan u Banatskoj Topoli, Novom Kneževcu, Šidu i Novom Sadu, a sufinansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Sa ciljem popularisanja književno stvaralaštvo za decu i mlade, na srpskom i jezicima nacionalnih zajednica, održani su dramski glumački nastupi, javna čitanja i radionice kreativnog pisanja, likovna strip radionica inspirisana narodnim poslovicama, radionica karikature pisaca za decu, koncerti i kratke multimedijalne forme.

ZMAJEVE DEČJE IGRE U MAĐARSKOJ

Programska delatnost Zmajevih dečjih igara biće predstavljena novim generacijama predškolaca i učenika u Mađarskoj.
U saradnji sa Batanjskom dvojezičnom srpskom školom i zabavištem, u toku je priprema aktivnosti. Umetnički program za decu u Batanji obuhvatiće: monodrame za decu i mlade, lutkarske predstave, novo tumačenje poezije kroz susret sa književnicima i dramskim umetnicima, likovnu i novinarsku radionicu, izložbu ilustracija za decu.
Gostovanje umetnika će biti realizovano u novembru, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije-Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Projekat Što god više čitaš, sve si veći, jači! Zmajeve dečje igre organizuju sa ciljem popularisanja čitanja kod osnovnoškolske dece na jezicima koji su u upotrebi u Vojvodini, kao dopunu redovnom školskom programu nastave književnosti i jezika.  Prvi susret sa mladom publikom održaće se 11. septembra ove godine u Novom Sadu. Pojedini umetnički programi odvijaju se dvojezično.

Projekat finansijski podržava Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Vojvodine.

NEOBIČNA PUTOVANJA nastavljaju svoj put kroz francusku kulturu i jezik 28. septembra u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu.  Studia MANO i njihovi polaznici biće domaćini jezičko-umetničke  radionice MOJA OMILJENA BOJA PODSEĆA ME NA/ MA COULEUR PRÉFÉRÉE ME RAPPELLE…. Projekat NEOBIČNA PUTOVANJA/ VOYAGES CURIEUX tokom ove godine realizuje Međunarodni cenar književnosti za decu ZMAJEVE DEČJE IGRE uz podršku Francuskog instituta u Srbiji..

Kako izgledaju VRAGOLANI I DANGUBE, otkrijte od 25. septembra na izložbi ilustracija autora Gorana Novakova u Galeriji Kulturnog centra u Kikindi. Postavka je deo festivalskog programa 26. Zmajeve dečje igre u Kikindi. Radovi su nastali po motivima knjige istog naslova Arkadija Averčenka.

NEK JE VEDRO SVE PO SVETU!

Zmajevim stihom NEK JE VEDRO SVE NA SVETU će 3. juna započeti 62. JUNSKI PROGRAMI ZMAJEVIH DEČJIH IGARA, jedinstveni festival koji pokazuje svu čudesnu lepotu dečjeg i stvaralaštva za decu i mlade.. Družićemo se tokom sedam festivalskih dana do 9. juna u Novom Sadu na više od 110 programa, 30 lokacija i uz zanimljive, poetične, neobične, duhovite, umetničke i edukativne programe za decu i mlade.
Dođite na ispočetka sanjamo, pevamo, maštamo, stvaramo, učimo i radujemo se!
Ulaz na sve programe ZMAJEVIH DEČJIH IGARA JE SLOBODAN.
Kompletan program možete preuzeti OVDE

Stručno savetovanje sa temom GRANICE, PREKORAČENJA I HIBRIDNE FORME U KNJIŽEVNOSTI ZA DECU održaće se 6. i 7. juna u maloj sali Matice srpske, u organizaciji Zmajevih dečjih igara.
Savetovanje će, uz učešće više od trideset stručnjaka, raditi u trinaest foruma. Svi radovi mogu se preuzeti OVDE:

Download časopisa DETINJSTVO 1/2019

Download časopisa DETINJSTVO 2/2019

Download časopisa DETINJSTVO 3/2019

NEOBIČNA PUTOVANJA / VOYAGES CURIEUX

Projekat NEOBIČNA PUTOVANJA Zmajeve dečje igre su osmislile kako bi se na neformalniji način podstaklo upoznavanje mlade publike sa umetničkim nasleđem ali i savremenim tendencijama i jezičkim karakteristikama evropskih naroda. Poseban akcenat je u 2019. godini stavljen na predstavljanje francuske kulture i umetnosti, pa će tokom NEOBIČNIH PUTOVANJA mladi Novosađani upoznati umetnost francuske pantomime, književno delo Žil Verna, osnove francuskog jezičkog sistema, teatar senki i mogućnosti njegove primene u umetničkom stvaranju mladih. Deo aktivnosti biće realizovan dvojezično – na srpskom i francuskom jeziku. Programi se održavaju od marta do oktobra ove godine. Podršku NEOBIČNIM PUTOVANJIMA pružio je Francuski institut u Srbiji, kao partner u realizaciji projekta.

 

 

NEK JE VEDRO SVE PO SVETU!

62. JUNSKI PROGRAMI ZMAJEVIH DEČJIH IGARA će se od 3. do 9. juna ove godine održati u Novom Sadu kao kompleksan umetnički projekat koji predstavlja i afirmiše dečije i stvaralaštvo za decu i mlade. Koncipiran na principu interaktivnosti, uz aktivno učešće publike, junski festival će u ovogodišnjem izdanju kroz više od 100 programskih celina predstaviti različite savremene umetničke, naučne i edukativne sadržaje. Prisustvo i učešće na festivalu su besplatni. Programi će se održavati na više od 30 lokacija, u zatvorenim prostorima gradskih ustanova kulture i obrazovanja, kao i na otvorenom, u starom gradskom jezgru Novog Sada i okolnim naseljima.

Zmajev stih NEK JE VEDRO SVE PO SVETU! slogan je 62. Junskih programa Zmajevih dečjih igara. Pozivamo vas da pratite informacije o festivalu koje ćemo objavljivati na sajtu, našoj fb stranici i instagramu, kao i u medijima.

 

 

NAGRADA „PLAVI ČUPERAK“ ZA 2018. GODINU

Nagradu “Plavi čuperak” za 2018. Godinu ravnopravno dele knjige „Lepo živi miš u bioskopu“ Gorana Novakova (Narodna biblioteka „Branislav Nušić“ Novi Kneževac), „Smešna strana sveta“ Peđe Trajkovića (IK „Gambit“, Jagodina), „Sazvežđe violina“ Vesne Aleksić („Kreativni centar“, Beograd) i „Sara I januar za dve devojčice“ Zorana Penevskog („Laguna“, Beograd).

 

Nagrade će biti uručene tokom 62. Junskog festival Zmajevih dečjih igara u Novom Sadu.

TREĆI I ČETVRTI BROJ ČASOPISA DETINJSTVO ZA 2018. GODINU

Elektronska verzija je na sledećem linku:
Download časopisa DETINJSTVO 3/2018.
Download časopisa DETINJSTVO 4/2018.

DECEMBARSKI ZMAJDANI LEPIH REČI

DECEMBARSKI ZMAJDANI LEPIH REČI će se održati od 3. do 7. decembra 2018. u
čast rođenja Jovana Jovanovića Zmaja. Tokom Zmajdana posetite programe: 27. Festival
monodrame za decu, dečije kreativne radionice, promocije knjiga, pozorišne predstave dece i
mladih i Zmajev dan kada delimo radost uručenja nagrada “Rade Obrenović”, autoru najboljeg
rmana za decu i mlade u 2018. godini i nagrada “Sigridrug”, najuspešnijim monodramskim
ostvarenjima na Festivalu.
Ulaz na sve programe je slobodan.

FESTIVAL MONODRAME

  1. Festival monodrame za decu će se održati u Novom Sadu 4, a nagrade za najbolja ostvarenja biće uručene 6. decembra 2018. godine. Ova pozorišna svečanost, okupiće književne stvaraoce za decu i mlade, kao i dramske umetnike: pisce, reditelje, kostimografe, kompozitore, teatrologe.

            Festival podržava kratku dramsku formu,  a Zmajeve dečje igre su ga ustanovile pre više od dve i po decenije. Projekat pruža mogućnost umetniku da u susretu sa decom, kao publikom i kao sagovornikom, u interakciji kreira umetničko delo.

            Ulaz na predstave Festivala i prateće programe je slobodan, što doprinosi pristupačnosti projekta i građenju mlade publike.

            Realizaciju 27. Festivala monodrama za decu podržao je Grad Novi Sad – Uprava za kulturu.

 

U Zmajevom lepom krugu

U zmajevom lepom krugu, prva i zadnja strana

Projekat U Zmajevom lepom krugu baziran je na višedecenijskom radu Zmajevih dečjih igara.  Ostvaruje se kroz niz povezanih naučnih i umetničkih celina, kontinuirano tokom godine. Podstiče ispunjenje kreativnih i potreba za novim naučnim saznanjima uz razmenu ideja i iskustava stručnjaka u oblasti literature i umetničkog stvaranja za decu i mlade.

Projektne aktivnosti se održavaju na teritoriji Novog Sada od aprila do decembra 2018. godine. 

Učešće u projektu je za korisnike i publiku besplatno.

A RADOST PESMU PEVA!

61. Junski programi Zmajevih dečjih igara okupiće i ove godine od 4. do 10. juna više hiljada učesnika u preko sto raznovrsnih, interaktivnih programa.

Biće predstavljena najuspešnija ostvarenja dece, profesionalnih umetnika, nastavnika, studenata i umetničkih saradnika. U festivalskim sadržajima će participirati stvaraoci iz Srbije i regiona, kako bi se nastavio interkulturalni umetnički dijalog i saradnja.

Ulaz na sve programe je slobodan, a učešće besplatno.

ČASOPIS DETINJSTVO 1 i 2 za 2018. godinu

Detinjstvo za 2018.godinu Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre dostupni su i u elektronskoj formi na linkovima u nastavku.

Download časopisa DETINJSTVO 1/2018.

Download časopisa DETINJSTVO 2/2018.