DECEMBARSKI ZMAJDANI LEPIH REČI

Umetnički projekat DECEMBARSKI ZMAJDANI LEPIH REČI održaće se od 1. do 10. decembra 2023. u Novom Sadu, u preko dvadeset književnih, dramskih, likovnih, muzičkih i multimedijalnih programa. Biće predstavljeno savremeno stvaralaštvo za decu i mlade, uz omaž pesničkom daru Jovana Jovanovića Zmaja, u godini kada se obeležava i slavi pesnikov jubilarni 190. rođendan.

Programi ČIGRO MOJA ŠARENA, PODELJENA SREĆA, 32. FESTIVAL MONODRAME ZA DECU, ZMAJEV DAN, MALI KONJANIK U PAČIJOJ ŠKOLI, POETIČNE BILJČICE, DETINJSTVO U GOSTIMA uz niz interaktivnih umetničkih sadržaja, sačinjavaju ovogodišnje DECEMBARSKE ZMAJDANE.

Program manifestacije možete da preuzmete OVDE.

Decembarske Zmajdane lepih reči podržali su:

KONKURS ZA NAGRADU
„RADE OBRENOVIĆ“

Radujući se novim knjigama, zanimljivim autorima, a najviše novim radoznalim čitaocima, obaveštavamo vas da je u toku aktuelni konkurs za dodelu Nagrade „Rade Obrenović“ u ovoj godini.

Zmajeve dečje igre ovo priznanje dodeljuju autoru najboljeg romana namenjenog deci i mladima, koji je objavljen u periodu od 15. novembra prethodne do 15. novembra ove godine, do kada je konkurs i otvoren. Predloge za dodelu nagrade mogu da podnesu fizička i pravna lica, a u obzir dolaze dela na srpskom jeziku, objavljena prvi put.

Predlozi, pet primeraka knjige, recenzije, beleške o autorima, zanimljivosti, šalju se na adresu:

 

Međunarodni centar književnosti za decu
ZMAJEVE DEČJE IGRE
(Konkurs za Nagradu „Rade Obrenović“)
Zmaj Jovina 26/2
21000 Novi Sad

 

Odluka žirija biće poznata u prvim decembarskim danima, a nagrada će biti uručena na Zmajev 190. rođendan, 6. decembra 2023. godine u Novom Sadu. Nagradu „Rade Obrenović“ u 2023. godini podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije. Pravilnik Nagrade i informaciju o dosadašnjim dobitnicima možete preuzeti OVDE.

U VILINSKOJ ŠUMI!

Zakoračite U VILINSKU ŠUMU, programe Zmajevih dečjih igara koji će od septembra 2023. godine predstaviti raznovrsne umetničke sadržaje. Očekuju vas, uz bajkovite pripovesti, i izložba ilustracija, radionice, razgovori o umetnosti…

Projekat U VILINSKOJ ŠUMI podržali su Gradska uprava za kulturu i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Arhipelag-bajki_web

PRIJATELJSKI OSMEH ZVEZDA PUN

Uživajte u letnjim trenucima i novim zanimljivim sadržajima na našem zvaničnom jutjub kanalu:

https://www.youtube.com/channel/UCBMVUXIht3QL-CAMsM3ribw

Očekuju vas ČAROBNJAKOV ŠEŠIR, MUZIČKI KORZO, MOJA ZVEZDA, NOVI SAN i drugi umetnički programi nastali na 66. Junskom festivalu, u produkciji Zmajevih dečjih igara.

U POTRAZI ZA ZVEZDAMA, PESMAMA I ZMAJEVIM BLAGOM,
DOBRO DOŠLI NA 66. JUNSKE PROGRAME ZMAJEVIH DEČJIH IGARA!

Program festivala preuzmite OVDE

66. Junske programe su podržali

Prijatelji 66. Junskih programa Zmajevih dečjih igara

Medijski pokrovitelji

JA SAM KNJIGA, ČITAJ ME!

U čast rođendana H. K. Andersena, literature, mladih čitalaca, Međunarodnog dana knjige za decu, poklanjamo vam neobičnu postavku ilustracija iz knjige “Arhipelag bajki”, zbirke bajkovitih velških, engleskih, irskih i škotskih narodnih pripovesti.

Potražite ovu i mnoge druge knjige Zmajevih dečjih igara i učinite prolećne dane 2023. godine, vedrijim i lepšim!

Izložbu možete pogledati OVDE.

SVAKA ZVEZDA IMA SVOGA PUTA...

66. Junski programi Zmajevih dečjih igara

Poetska krilatica „Svaka zvezda ima svoga puta…“, stih Čika Jove Zmaja, čiju 190. godinu detinjstva obeležavamo, slogan je 66. Junskih programa Zmajevih dečjih igara.

Kompleksna višednevna manifestacija, jedinstveni festival stvaralaštva za decu i mlade, u okviru kojeg i profesionalni umetnici i najmlađi imaju priliku da predstave sopstvenо umetničkо stvaralaštvo, održaće se od 5. do 11. juna 2023. godine u Novom Sadu, prigradskim naseljima i mestima na teritoriji grada.

Planirana je realizacija više od 120 festivalskih programa (književni, dramski, muzički, likovni, multimedijalni i segmenti novih medija), koji obuhvataju, predstavljaju, afirmišu i popularišu dečje i stvaralaštvo za mlađu populaciju.

Učešće u programima festivala, može da se prijavi meilom do 15. aprila 2023. (adresa je: junskiprogrami@gmail.com). Potrebno je navesti naziv, vrstu, trajanje i kratak opis programa, broj učesnika, imena i kontakte mentora, prostorne i tehničke potrebe.

UČEŠĆE I POSETA SVIM SADRŽAJIMA 66. JUNSKIH PROGRAMA ZMAJEVIH DEČJIH IGARA SU BESPLATNI!

Započnite novu godinu uz knjige u izdanju Zmajevih dečjih igara.

Zavirite u ARHIPELAG BAJKI – izbor iz velških, engleskih, irskih i škotskih bajkovitih pripovesti, zbirku priča Vasilija Belova STARI I MALI, koje govore o seoskom životu, ljudima, naravima, običajima, deci, prirodi, uzbudljivim danima školskog raspusta…i putopise za decu Radeta Obrenovića u knjizi EVROPA U DETALJE I JOŠ MALO DALJE, koji vas vode u poetičnu šetnju kroz naš kontinent, umetničke i geografske toponime koje ćete rado upoznati.

Više informacija možete pogledati OVDE.

DECEMBARSKI ZMAJDANI LEPIH REČI

Decembarski Zmajdani lepih reči održaće se u Novom Sadu, od 1. do 10. decembra 2022.godine.

Projekat će obuhvatiti desetodnevnu manifestaciju, multimedijalne programe, teatarska ostvarenja, književne susrete, likovne radionice namenjene deci, mladima, njihovim mentorima i porodicama. Tradicionalno, centralni događaj biće Festival monodrame za decu Zmajevih dečjih igara, koji se održava 31. put, a pored takmičarskog dela, pred publikom će se naći i niz pratećih interaktivnih festivalskih dešavanja.

Kompletan program  DECEMBARSKIH ZMAJDANA LEPIH REČI možete preuzeti OVDE.

ŠAPNI TAKO TRI PUTA...

Pogledajte izložbu, katalog, sjajne ideje i ostvarenja mladih novosadskih umetnika!

Inspiracija za njihov rad bile su bajke slovenskih naroda iz zbirke ŠAPNI TAKO TRI PUTA…u izdanju Zmajevih dečjih igara.

Projekat likovne izložbe i umetničkih radionica je podržao Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

Katalog izložbe ŠAPNI TAKO TRI PUTA… možete preuzeti OVDE.

JESENJI PROGRAMSKI CIKLUS ZMAJEVIH DEČJIH IGARA

Od septembra 2022. godine otpočinju programske aktivnosti naših projekata popularisanja književnosti i razvijanja čitalačkih navika kod dece i mladih.

Programi se održavaju na srpskom, mađarskom i slovačkom jeziku, i obuhvataju segmente literarnog, dramskog, muzičkog i likovnog stvaralaštva za decu.

Projekti MORA DA JE TAJNA NEKA i ŠTO GOD VIŠE ČITAŠ, SVE SI VEĆI JAČI! se realizuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice AP Vojvodine i IK Laguna.

U programima će, kroz različite interaktivne sadržaje, učestvovati više od dvadeset stvaralaca i nekoliko stotina dece, a ulaz je besplatan.

Program festivala možete da vidite ovde.

65. JUNSKI PROGRAMI ZMAJEVIH DEČJIH IGARA

Festival 65. Junski programi Zmajevih dečjih igara održaće se od 6. do 12. juna 2022. godine, pod sloganom, stihom Arsena Diklića „Gde šapuće Dunav plav…

U godini kada Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture, festivalska dešavanja će se odvijati širom grada (u gradskim kulturnim stanicama, parkovima, školama i vrtićima, na dečjim igralištima, zelenim površinama, ograncima Gradske biblioteke u Novom Sadu, muzejima, ustanovama socijalnog staranja o deci i mladima) i tako lakše biti dostupna svim malim sugrađanima i zainteresovanoj publici.

O lokacijama, datumima i terminima nastupa, prijavljeni učesnici će biti obavešteni posle prvomajskih praznika, nakon pregleda i selekcije.

Učešće na festivalu možete da prijavite, do 17. aprila ove godine, na imeil adresu junskiprogrami@gmail.com, a neophodni podaci su:

  1. ime/naziv učesnika
  2. uzrast učesnika
  3. broj učesnika
  4. naziv programa i kratak opis
  5. precizno trajanje programa
  6. tehničke potrebe za izvođenje programa
  7. meil adresa i brojevi telefona za kontaktiranje

* Prilikom prijavljivanja učešćа, obavezno je I slanje video zapisa programa.

Prijavljivanje nakon isteka roka, kao i naknadno slanje snimaka neće se uzeti u obzir.

Verujemo da delimo radost i dobre namere, pa pozivamo i vas na igru i novu zajedničku plovidbu nepreglednim morem detinjstva, ovde, gde šapuće Dunav plav.

ŠAPNI TAKO TRI PUTA…

Nova knjiga Zmajevih dečjih igara ŠAPNI TAKO TRI PUTA… izbor je zapisa: bajki, priča, predanja i legendi slovenskih naroda, od kojih su mnogi prvi put na srpskom jeziku, dostupni domaćoj čitalačkoj publici.

Ova neobična zbirka obuhvata belorusko, bošnjačko, bugarsko, kašupsko, lužičkosrpsko, makedonsko, poljsko, rusinsko, rusko, slovačko, slovenačko, srpsko, ukrajinsko, hrvatsko, crnogorsko i češko literarno narodno stvaralaštvo.

Saradnici na pripremi ovog dragocenog izdanja, predavači su, profesori, asistenti, studenti, književnici, prevodioci, učitelji, vaspitači, lektori, ilustratori, bibliotekari, dizajneri, grafički urednici, posvećenici umetnosti. Ilustracije su delo učenika Srednje škole za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu.

U knjizi vas čekaju Tri carevića i tri zlatne jabuke, Morsko oko, Leteća lađa, Gvozdeni čovek, Zrno heljde… i druge bajke, priče, predanja i legende. Dodatne informacije.

DECEMBARSKI ZMAJDANI LEPIH REČI

DECEMBARSKI ZMAJDANI LEPIH REČI održaće se od 1. do 7. decembra u Novom Sadu, u čast rođendana Jovana Jovanovića Zmaja, književnosti za decu, pozorišne umetnosti i dečje radoznalosti.

Obojiće ih 30. FESTIVAL MONODRAME ZA DECU, programi JA MOGU SVE! MARIONETA ZA MOJU MONODRAMU, DRAMSKE IGRE ZA RADOZNALE ČIGRE, NA SVOJOJ STRANI, ZMAJEV DAN.

Kompletan program DECEMBARSKIH ZMAJDANA možete preuzeti OVDE.

DETINJSTVO 3 ZA 2021. GODINU

Treći broj časopisa DETINJSTVO za 2021. godinu izašao je iz štampe i dostupan je čitalačkoj publici. Njegovu elektronsku verziju možete preuzeti OVDE.

Publikovanje časopisa o književnosti DETINJSTVO u 2021. godini podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

Program junskog festivala možete da preuzmete OVDE.

REČI SU DRVETA, OD NJIH ŠUMA BIVA!

Ovogodišnji 64. Junski festival Zmajevih dečjih igara oržaće se od 21. do 27. juna u Novom Sadu i okolnim naseljima. Biće to nova prilika da se predstavi dečje i stvaralaštvo za decu i mlade.

Uz Zmajev stih REČI SU DRVETA, OD NJIH ŠUMA BIVA! zajedno ćemo iscrtati, napisati, izmaštati, obojiti različite umetničke sadržaje i nove radosti . U susret Festivalu, početkom juna biće održano nekoliko umetničkih i stručnih programa. Svi sadržaji se realizuju uz primenu aktuelnih mera i preporuka nadležnih službi. 

O nama...

Centar podržava umetničko  stvaralaštvo za decu i mlade uz podsticanje kulturnih potreba i razvoj kreativnih potencijala mladih i doprinos uključivanju građana u kulturni život grada.

PODRŽITE NAS

Međunarodni centar književnosti za decu ZMAJEVE DEČJE IGRE je neprofitno udruženje. Jovan Jovanović Zmaj i dečije stvaralaštvo, u svima nama pronalaze dobar oslonac, pa je podrška radu Centra dragocena. Očekujemo i vas u Zmajevom lepom krugu!

Račun za donacije: 340-11006551-47 Erste bank Novi Sad

Zmajeve dečje igre smatram jednim društvenim literarnim pokretom…
Dušan Radović
Scroll to Top